Kannanotot / 28.05.2015

SJL:n kannanotto: Median pelastaminen vaatii hallitukselta erillistoimia

Uudessa hallitusohjelmassa toiveita herättävä kohta media-alalla koskee digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentamista. Toteutuessaan sillä olisi myönteisiä vaikutuksia, mutta nykyisissä suunnitelmissa muutokset riippuvat EU:n tulevista alv-linjauksista ja aikatauluista.

”Onko meidän odotettava EU:ta? Suomen hallitus voisi reippaasti tehdä tarvittavat uudistukset omilla päätöksillään”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Digitaalisten sisältöjen lisäksi myös painettujen lehtien arvonlisäveron alentaminen on oleellista kotimaisen median tulevaisuuden kannalta.

Yleisradion asema kuitataan lyhyesti hallitusohjelman liiteaineiston lopussa. Siinä kerrotaan, että hallitus asettaa parlamentaarisen työryhmän arvioimaan Ylen tehtäviä ja rahoitusta. ”Tässä on menty myönteiseen suuntaan. Yle on koko eduskunnan yhtiö, ei vain hallituksen”, Hanne Aho sanoo.

Hallitusohjelma tuo joitakin parannuksia freelancereiden ja muiden itsensätyöllistäjien asemaan. Uusi viiden prosentin yrittäjävähennys koskee esimerkiksi toiminimellä toimivia free-journalisteja. Arvonlisäveron tilityksessä siirrytään maksuperusteisuuteen, jolloin vero tilitetään vasta sen jälkeen kuin tulo on saatu.

Hallitus esittää myös perustulokokeilua. ”Perustulo voi olla yksi tapa estää väliinputoamisia, joita itsensätyöllistäjillä on nykyisessä sosiaaliturvassa”, arvioi Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Määräaikaisille ja työttömille hallitusohjelma tarjoaa keppiä ilman porkkanaa. Esimerkiksi määräaikaisia työsuhteita voidaan tehdä enintään vuodeksi ilman perusteita, ja koeaikaa pidennetään. Kun vuorotteluvapaan ehtoja tiukennetaan, työttömille avautuu entistä vähemmän määräaikaisuuksia. ”Joustoja tarvitaan, mutta nyt joustajiksi joutuvat lähinnä työntekijät eivätkä työnantajat”, edunvalvontajohtaja Savolainen sanoo.

Kaikki uudet hallituspuolueet ovat selkeästi ilmaisseet, että kotimainen media on olennainen osa demokraattista yhteiskuntaa ja että media-alan ongelmat on ymmärretty. ”Meillä ei ole varaa menettää suomalaista tiedonvälitystä. Ymmärryksen lisäksi tarvitaan nyt selkeitä toimia, jotta ala voi tulevaisuudessakin olla osa sivistysvaltiota, tuottaa ja työllistää”, puheenjohtaja Aho toteaa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Hanne Aho

Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen

Suomen Journalistiliitto

Yhteystiedot täällä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]