Uutiset / 14.08.2014

Olitko Smash Asemissa 2006? EIT kaipaa kuviasi!

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on pyytänyt Journalistiliitolta valokuvia ja videoita Smash Asem -mielenosoituksesta, joka järjestettiin Helsingissä 2006. Journalistiliitto pyytää siksi paikalla olleita journalisteja, joilla on tapahtumasta materiaalia, toimittamaan sen liitolle. Toivomme saavamme materiaalin viimeistään 22.8. eli ensi viikon perjantaihin mennessä.

Materiaalia voidaan käyttää todistusaineistona EIT:n käsittelyssä, joka liittyy Suomen Kuvalehden valokuvaajan Markus Pentikäisen tapaukseen. Pentikäinen oli työtehtävissä Smash Asemissa, kun poliisi otti hänet kiinni ja piti kiinni otettuna lähes 18 tuntia. Pentikäinen tuomittiin myöhemmin käräjäoikeudessa niskoittelusta poliisia vastaan.

Viime helmikuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi äänin 5-2, että Suomen valtio ei syyllistynyt tapauksessa sananvapauden loukkaukseen. Kesäkuussa EIT kuitenkin otti tapauksen uuteen käsittelyyn.

Tapaus on journalistien sananvapauden kannalta merkittävä koko Euroopassa: voiko poliisi siirtää ja pidättää toimittajia tapahtumien keskipisteestä vedoten yleiseen turvallisuuteen?

Ulkoministeriö on vedonnut EIT:ssä, että tapahtumassa oli erillinen kuvausalue toimittajille. Journalistiliitolla ei kuitenkaan ole tietoa väitetystä kuvausalueesta. Jos olet ollut kuvausalueella, pyydämme kertomaan missä kuvausalue on ollut ja mahdollisesti liittämään viestiisi valokuvia alueesta. Videoiden ja kuvien lisäksi meille on apua myös kirjallisista kuvausalueen kuvailuista.

Tämä auttaa meitä ajamaan yhteistä sananvapausasiaa, jolla on suuri merkitys toimittajien työlle tulevaisuudessa.

 

Otathan yhteyttä Markus Pentikäisen oikeusavustajaan, Journalistiliiton lakimieheen Jussi Salokankaaseen, jussi.salokangas@journalistiliitto.fi tai 0503776211.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.

Media-ala huolissaan mainosrahan valumisesta ulkomaisille jäteille

Kotimainen uutismedia, niin paikallinen kuin valtakunnallinen, on Journalistiliiton mukaan avainasemassa faktapohjaisen, kansalaisten arjen kannalta merkittävän tiedon tuomisessa kansalaisille.