Uutiset / 30.05.2014

Naistoimittajat eivät tyydy osaansa Gazassa

Gazalaisen hotellin kokoussali pullistelee toimittajia, kummatkin sukupuolet ovat edustettuina. Huomiota kiinnittää kameroiden ja mikrofonien rivistö yleisön takana. Filastiniyatin keskustelutilaisuudet saavat aina laajan mediahuomion.

Kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan riippumatta uskonnollisista, poliittisista ja muista ajattelutavoista, mikä on harvinainen mahdollisuus nykypäivän Gazassa. 

Kahden johtavan palestiinalaisliikkeen – Länsirantaa hallitsevan Fatahin ja Gazan Hamasin – vuodesta 2007 jatkunut eripura on vaikuttanut merkittävästi mielipiteen- ja ilmaisunvapauteen, naisten elämästä puhumattakaan. 

Filastiniyat tarjoaa henkireiän tilanteessa, jossa Gazan islamistiset vallanpitäjät haluavat erottaa naiset ja miehet kaikilla elämän alueilla. 

”Nostamme naisten äänen kuuluviin yhteiskunnassa”, sanoo Wafa' Abdel Rahaman, joka perusti Filastiniyatin Länsirannalla. 

Miehet ihailevat

Moni palestiinalaismies myöntää ihailevansa naisten järjestöä, koska se tuo uusia raikkaita tuulahduksia. Heidän mukaansa klubi tarjoaa jotain ainutlaatuista: mahdollisuuden keskustella ja etsiä yhteisiä toimintalinjoja.

Naisaktivistit eivät sano sitä suoraan, mutta heidän toimintansa näyttää pyrkivän vapauttamaan journalismin kapea-alaisesta politikoinnista ja palauttamaan sen juurilleen. Haussa on tiedonvälitys sananvapauden ja vapaan tiedonsaannin hengessä.

Gazalaisessa journalismissa totuuden kertominen voi olla hengenvaarallista. Sananvapautta vastaan hyökkäävät sekä Israelin miehitysarmeija että oma johto. Gazan viestimiä on kielletty arvostelemasta Hamasin hallituksen toimintaa ja varsinkin ihmisoikeusloukkauksia.  

Filastiniyatin ansiosta naistoimittajia kuullaan muuallakin kuin kokoussaleissa. Järjestö kutsui toukokuussa toimittajia keskustelemaan palestiinalaisten sovinnosta ja etsimään keinoja kahtiajaon lopettamiseksi. Al Jazeera televisioi pitkän keskustelun suorana arabimaihin. Myös Palestiinan TV ja moni muu media antoi sille reilusti tilaa. 

Tukea ja rentoutusta

”Klubimme tarkoitus on ensisijaisesti vahvistaa naistoimittajia. Autamme heitä saamaan äänensä kuuluviin ja parantamaan ammattitaitoaan, mutta tarjoamme myös rentoutumista ja verkostoitumista sosiaalisen toiminnan parissa”, Khadir selittää. 

Gazassa arkikin on äärimmäisen stressaavaa jatkuvan piirityksen, vesipulan ja sähkökatkojen oloissa, ja miesvaltainen yhteiskunta vaatii naistoimittajilta kovaa kilvoittelua. Filastiniyat tarjoaa naisille psykososiaalista tukea, joogaa ja opintoretkiä.  

Palestiinalaisten 20–29-vuotiaiden toimittajien työttömyys oli 52 prosenttia vuonna 2012. Miehillä osuus oli 38 ja naisilla peräti 82 prosenttia.  

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ja Birzeitin yliopiston Media Development Centre julkaisevat lähiaikoina laajan selvityksen Palestiinan sanan- ja lehdistönvapauden tilasta. 

Selvityksen mukaan naistoimittajien syrjintä on sekä mediataloissa että ammattiyhdistysliikkeessä syväänjuurtunutta. Lisäksi Israelin miehitysvalta ja palestiinalaisviranomaiset loukkaavat jatkuvasti kaikkien journalistien oikeuksia.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Liitto vahvistaa luottamushenkilöiden osaamista itsensätyöllistäjien asioissa

Taustalla on tavoite siitä, että luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

Kopiosto varmistaa, että teosten ja tv-ohjelmien kopioinnista maksetaan korvaus

Kattavilla käyttöluvillaan Kopiosto varmistaa luovalle alalle kuuluvat korvaukset teosten käytöstä.

Liiton neuvottelemia palkankorotuksia MTV:ssä, av-käännösyrityksissä sekä elokuva- ja tv-tuotannoissa

Palkankorotuksia on tulossa noin tuhannelle työntekijälle.