Uutiset / 12.12.2013

Liiton ansiomerkit jaettiin

Valtuuston illallisella jaettiin seuraaville henkilöille Journalistiliiton ansiomerkit tunnustuksena erityisen ansiokkaasta toiminnasta liiton tarkoitusperien ja päämäärien hyväksi.

 

Hannu Hurme

Kansan Uutisten toimittaja Hannu Hurme on vaikuttanut ansiokkaasti pitkään sekä liitossa että ammattiosastossa. Hän on vetänyt työpaikan luottamusmiehenä palkkauudistuksen ja raskaita yt-neuvotteluja rauhallisesti, mutta tinkimättömästi, työntekijäin etujen puolesta taistellen.

Hannu Hurme on toiminut liittohallituksen jäsenenä, Kansan Uutisten pääluottamusmiehenä ja toimitusosaston puheenjohtajana sekä jäsenyhdistyksensä HSY:n hallituksessa. Hän on ollut myös SAK:n valtuuston jäsen vuodesta 1985 aina viimevuoteen saakka.

 

Tiina Komi

Tiina Komi on omalla ajallaan kouluttanut yli kymmenen vuotta alalle tulevia freelancereita. 90-luvun laman aikana markkinoille tuli suuri joukko työsuhteisen työnsä menettäneitä freelancereita. Alalle tuleville aloitettiin free-osaston aktiivien voimin "itsepuolustus-kurssit", jotka myöhemmin ovat vakiinnuttaneet nimekseen Mitä on olla free-peruskurssi.

Tiina Komi on kouluttanut suuren joukon journalisteja oman työnsä hinnoitteluun, toiminnan budjetointiin, neuvottelutaitoihin, markkinointiin ja myymiseen sekä yrittäjämäiseen asenteeseen. Lisäksi hän on ollut toistuvasti kertomassa VKL:n ja SJL:n ostaville toimittajille järjestetyissä seminaareissa freelance-työstä.

Tiina Komi on antanut panoksensa myös itsensä työllistäjien sosiaaliturvan tiedotuksessa ja ollut mukana laatimassa ensimmäistä Keikkatyöläisen sosiaaliturva-opasta.

 

Hannu Kuparinen

STT:n eduskuntatoimittaja Hannu Kuparinen on aina ollut työtoveriensa keskuudessa pidetty ja arvostettu herrasmies. Luottamusmiehenä hänen toimintansa on aina ollut ehdottoman tasapuolista ja oikeudenmukaista. Kuparinen hallitsee kaikki luottamusmiehen tehtävän osa-alueet ja on osannut keskittyä kussakin tilanteessa oleellisimpiin seikkoihin.    

Luottamusmiestehtävän lisäksi Hannu Kuparinen on toiminut niin liiton valtuustossa, Tes-valiokunnassa kuin lehdistön neuvottelukunnassakin.

 

Harri Mertaniemi

Suur Keuruu-lehdessä työskentelevä Harri Mertaniemi on toiminut arvokkaana linkkinä paikallisyhdistyksensä ja liiton välillä – erityisen ansiokkaasti tes-neuvottelujen eri vaiheissa.

Pääluottamusmiehenä Mertaniemi on luotsannut läpi jo viidet yt-neuvottelut. Hän on puolustanut sinnikkäästi edustamiensa työntekijöiden oikeuksia media-alalla poikkeuksellisen vaikeana aikana.

Yhdistyksensä Keski-Suomen Journalistien hallituksessa yli 10 vuotta istunut Harri Mertaniemi tunnetaan ansiokkaana, luotettavana ja lisäksi hyvin vaatimattomana henkilönä.

Mertaniemi on toiminut myös pääluottamusmiehenä, työsuojeluvaltuutettuna, liiton valtuuston jäsenenä ja Tes-valiokunnan jäsenenä.

 

Marjut Mikkonen

Liiton talouspäällikön tehtävästä eläkkeelle tänä vuonna siirtynyt Marjut Mikkonen hoiti toiminnan kannalta keskeistä tehtävää 26 vuoden ajan. Tuo aika - ja liki 20 vuotta siinä sivussa myös työttömyyskassan johtajana - on ollut varmasti paljon monipuolisempi kuin keskiverto suomalainen talouspäällikön tehtävä.

Mikkonen on vaalinut tarmokkaasti sitä omaisuutta, joka karttui liitolle hänen ensimmäisten työvuosiensa aikana liiton hallinnon tekemillä onnistuneilla kiinteistökaupoilla. Hän on ollut vaativa toimeksiantaja osakesalkkujen hoitajille, tomera isännöitsijä liiton sijoitushuoneistoille ja loma-asunnoille sekä tarkka kamreeri liiton omassa rahankäytössä.

Tämän ohella Mikkonen - tai tässä yhteydessä pitää sanoa Maiju – on ollut liiton toimiston sosiaalijohtaja, joka ideoi monet henkilöstön virittäytymistapahtumat. Siihen rooliin kuuluivat myös neuvottelut työterveyshuollon puitteista toisaalta liiton toimistossa, toisaalta lääkäriaseman kanssa.

Marjut Mikkonen olisi ansainnut kunniamerkkinsä jo paljon aikaisemmin, mutta liiton periaate on ollut, että palkatut toimihenkilöt saavat tämän tunnustuksen vasta toimensa loppuaikoina.

 

Kaarina Riekkinen

Liiton toimistossa vuoden 1977 syyskuusta tähän vuoteen saakka työskennellyt puhelinvaihteenhoitaja Kaarina Riekkinen toimi ”liiton äänenä” ja kasvoina toimistoon saapuville yhteensä 36 vuotta.

Työnsä liiton käyntikorttina hän hoiti upeasti, lämpimästi, ystävällisesti ja loputtomalla kärsivällisyydellä. Kaarina toimi toisinaan myös ukkosenjohdattimena, joka tasoitti jäsenten joskus sattuvia temperamenttipurkauksia.

Tavataan sanoa, että kukaan ei ole korvaamaton. Kaarinasta voi sanoa, että häntä ei korvaa kukaan.

 

Ilkka Tervo

Turun Sanomien toimittaja Ilkka Tervo on aktiivisesti pyrkinyt edistämään toimittajien työehtoja, palkkausta ja tekijänoikeuksia.  Pääluottamusmiehenä ja toimitusosaston puheenjohtajana hän on toiminut rohkeasti ja asialleen omistautuneesti  ja pitänyt toimittajien puolta ja näkökantoja esillä aina, kun tarvetta on ollut – myös kesälomallaan.

Samaa linjaa hän on noudattanut myös Turun Sanomalehtimiesyhdistyksen pidettynä puheenjohtajana.

Tervo on kouluttautunut koko ajan eteenpäin paitsi työtehtävissään, myös luottamustehtäviensä saralla.

Ilkka Tervo on tehnyt työtä journalistien hyväksi myös liittovaltuustossa ja tekijänoikeusvaliokunnassa sekä organisaatiotyöryhmässä.

 

Päivi Vasara

Aamulehden toimittaja Päivi Vasara on toiminut ansiokkaasti niin liitossa kuin kuin työpaikkansa toimitusosastossakin.

Luottamusmiehenä Vasara osoitti erityistä sitkeyttä epätyypillisessä työsuhteessa Aamulehteen olleiden edunvalvojana vuosituhannen alussa. Vasara järjesti hengennostatustilaisuuksia ja kutsui apua myös liitosta Tampereelle, jotta asiat saataisiin tolalleen. Varsin pitkällisen prosessin tuloksena epätyypillisen työsuhteen tulkintaan saatiin parannuksia ja työnantaja lopetti kiistan alle joutuneita käytäntöjään.

Vasaran pääluottamusmieskaudella neuvoteltiin myös sopimus tekijänoikeuskorvauksista Aamulehdessä. Vasara oli myös neuvottelemassa Aamulehti-Yhtymään vuonna -96 perustettua henkilöstörahastoa.

Pirkanmaan Journalistien ja TV2:n toimitusosaston yhteiseen toimintaan Päivi Vasara on osallistunut esimerkiksi yhtenä Tampereen pressiklubin toiminnan käynnistäjänä. Näitä klubien tilaisuuksia järjestetään edelleen.

 

Pekka Vehviläinen

Journalistiliiton tiedottajan pestin eläkkeeseen tänä vuonna vaihtava Pekka Vehviläinen aloitti journalistin uransa 1973 Savon Sanomien Pieksämäen aluetoimituksessa, josta hän siirtyi Mikkeliin. Järjestöura alkoi välittömästi. Vehviläinen toimi Mikkelin yhdistyksessä hallituksen jäsenenä, sihteerinä ja puheenjohtajana. Kovaa järjestökokemusta hän sai vuonna -80 toimiessaan Mikkelissä piirilakkotoimikunnan sihteerinä ja lakkotoimiston hoitajana.

Vuonna 1984 Vehviläinen siirtyi toimittajaksi Apuun  ja järjestöura jatku A-lehtien toimitusosaston vt. pääluottamusmiehenä ja sitten SAL:n hallituksessa, SAL:n liittokokousedustajana ja valtuuston varajäsenenä 1995-98.

Liiton leipiin Vehviläinen tuli ensin Journalistin avustajaksi, jonka jälkeen hän toimi free-asiamiehenä ja palasi taas Journalistin toimittajaksi.

Vuonna 2011 Vehviläinen aloitti liiton tiedottajana, mistä tehtävästä hän jää eläkkeelle tämän vuoden lopussa. Aivan viimeisinä töinään Vehviläinen kunnostautui tänä vuonna hoitaessaan liiton järjestövalmiustyötä liiton toimistossa lehdistön työtaistelu-uhan aikana.

Pikanttina yksityiskohtana on vielä mainittava journalistien kabareeryhmän Burn Out All Starsin ohjaajan työ, josta Pekka varmasti muistetaan yhtä paljon kuin pitkästä ja tunnetusta järjestöurastaan.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.