Kannanotot / 04.08.2015

Journalistiliiton puheenjohtaja kiittää hallitusta: ”Median ongelmat on sisäistetty”

”Työryhmän asettaminen osoittaa, että hallitus sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ovat sisäistäneet media-alan ongelmat”, toteaa Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti eilen asettaneensa työryhmän selvittämään ja arvioimaan kotimaisten mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä, markkinoiden esteitä sekä kilpailuasetelmia.

”Tämä osoittaa, että hallitus ottaa ne vakavasti ja ymmärtää niiden vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan sekä demokratian ylläpitoon”, Aho arvioi.

Journalistiliitto on aiemmissa kannanotoissaan (mm. tässä) vedonnut hallitukseen, että kotimaisen median toimintaa helpotettaisiin esimerkiksi mainonnan rajoitteita purkamalla. Eilisen tiedotteen mukaan työryhmä selvittääkin nyt, mikä vaikutus sääntelyllä on alan kilpailuasetelmiin ja yritysten toimintaedellytyksiin. Tämä on media-alalle myönteinen uutinen.

Aho kuitenkin toivoo, että sääntelyä arvioitaessa otettaisiin suurten mediayritysten lisäksi huomioon myös journalistit, kuten freelance-toimittajat.

”Tiedotteen mukaan yrityksille on asetettu ’rajoitteita, jotka liittyvät esimerkiksi tekijänoikeuksiin’. Tekijänoikeudet tarkoittavat kuitenkin leipää muun muassa alan pienyrittäjille, freelancereille. Hallituksen on tiedostettava, että alan pärjääminen on kiinni myös alan tekijöiden – journalistien – toimeentulosta, ei ainoastaan alan yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta.”


Työryhmät voisivat vähentää Yle-vastakkainasettelua

Ministeri Berner sanoi tiedotteessa, että ”myös Ylen asemaa on syytä arvioida muutosta vasten”. Tiedote kertoo myös, että tänä vuonna tehtävä mediamarkkinaselvitys toimii viitekehyksenä tammikuussa 2016 aloittavan, Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioivan parlamentaarisen työryhmän työssä. Tämän työryhmän tehtävänä on selvittää mm. Yleisradion julkisen palvelun tehtävän laajuus ja rahoituksen taso.

”Olisi erittäin toivottavaa, että nämä kaksi media-alan työryhmää keskustelisivat keskenään. Se auttaisi vähentämään kaupallisen ja valtiollisen median nykyistä epätoivottua vastakkainasettelua”, Aho sanoo.

Hänen mukaansa ministeriön tiedotteesta voi lukea myös sen, mitä ministeri Berner on sanonut aiemmin julkisuudessa digitaalisten mediasisältöjen arvonlisäverosta: sen laskeminen olisi järkevää.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]